Składniki :
- 2 bagietki
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- sól,pieprz,chili
- kilka łyżek oliwy z oliwek z dodatkiem chili i czosnku
- kilka łyżek zwykłej oliwy do posmarowania grzanek
- 3 ząbki czosnku
- mix ulubionych ziół (prowansalskie,oregano,tymianek,bazylia)
- łyżka pokruszonych drobno orzeszków piniowych
- kilka listków świeżej bazylii
- pół pęczka świeżej kolendry
Wykonanie :
Bagietki pokroić na kromki, posmarować klasyczną oliwą i lekko podpiec. Awokado rozdrobnić, dodać zioła, przyprawy, czosnek, pikantną oliwę i cytrynę i zmiksować na gładką pastę (podczas miksowania stopniowo dodawać oliwę w takiej ilości,by uzyskać gęstość pasty jaką chcemy) Gotową pastą z awokado smarować gorące grzanki i wierzch ozdabiać orzeszkami.