Składniki :

  • 2 bagietki
  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • sól,pieprz,chili
  • kilka łyżek oliwy z oliwek z dodatkiem chili i czosnku
  • kilka łyżek zwykłej oliwy do posmarowania grzanek
  • 3 ząbki czosnku
  • mix ulubionych ziół (prowansalskie,oregano,tymianek,bazylia)
  • łyżka pokruszonych drobno orzeszków piniowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół pęczka świeżej kolendry

Wykonanie :

Bagietki pokroić na kromki, posmarować klasyczną oliwą i lekko podpiec. Awokado rozdrobnić, dodać zioła, przyprawy, czosnek, pikantną oliwę i cytrynę i zmiksować na gładką pastę (podczas miksowania stopniowo dodawać oliwę w takiej ilości,by uzyskać gęstość pasty jaką chcemy) Gotową pastą z awokado smarować gorące grzanki i wierzch ozdabiać orzeszkami.