• opakowanie makaronu penne
  • tarty parmezan do podania
  • 2 łyżki oliwy lub masła [w zależności czy potrawa ma być wegańska czy wegetariańska]
  • 2 szklanki ugotowanych suszonych grzybów w osolonej wodzie [wodę zachowujemy]
  • 4 ząbki czosnku
  • suszony tymianek i estragon
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki mrożonych świeżych borowików
  • 4 łyżki mascarpone
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina

Na maśle z oliwą usmażyć na rumiano cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać ugotowane i mrożone grzyby i smażyć razem 15 minut często mieszając, dodać przyprawy i zioła, pomidory, mascarpone, natkę pietruszki, wino i sok cytrynowy i całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać do sosu ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie całość wymieszać by makaron pochłonął część sosu i podawać posypane tartym parmezanem.