Składniki :
- opakowanie makaronu penne
- tarty parmezan do podania
Sos grzybowy :
- 2 łyżki oliwy lub masła [w zależności czy potrawa ma być wegańska czy wegetariańska]
- 2 szklanki ugotowanych suszonych grzybów w osolonej wodzie [wodę zachowujemy]
- 4 ząbki czosnku
- suszony tymianek i estragon
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki mrożonych świeżych borowików
- 4 łyżki mascarpone
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 cebula drobno posiekana
- sok z połowy cytryny
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć na rumiano cebulę z posiekanym czosnkiem, dodać ugotowane i mrożone grzyby i smażyć razem 15 minut często mieszając, dodać przyprawy i zioła, pomidory, mascarpone, natkę pietruszki, wino i sok cytrynowy i całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać do sosu ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie całość wymieszać by makaron pochłonął część sosu i podawać posypane tartym parmezanem.