Składniki :
- – 2 kg mięsa – wołowiny, wieprzowiny
- – 1 kg ziemniaków
- – 5 dużych ząbków czosnku
- – 4 czerwone duże cebule
- – 1 kg pomidorów
- – pół kubka suszonych grzybków (uprzednio zalanych przegotowaną ciepłą wodą i odstawionych na kilka godzin albo najlepiej na noc)
- – 70 dag pieczarek
- – pół butelki czerwonego wytrawnego wina
- – sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka – sporo, szczególnie słodkiej, przyprawa do mięsa – do wołowiny i wieprzowiny, odrobina curry
- – oliwa z oliwek
Wykonanie :
Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać mięso pokrojone w kostkę (średniej wielkości), podsmażyć, dodać pokrojone na połówki pieczarki, podsmażyć, dodać suszone grzyby, dolać wino, dodać wszystkie przyprawy, pomidory uprzednio obrane ze skóry i pokrojone drobno, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość dusić przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki należy dodać w połowie duszenia by się nie rozgotowały. na koniec ewentualnie całość przyprawić do smaku.