Składniki :

  • – 2 kg mięsa – wołowiny, wieprzowiny
  • – 1 kg ziemniaków
  • – 5 dużych ząbków czosnku
  • – 4 czerwone duże cebule
  • – 1 kg pomidorów
  • – pół kubka suszonych grzybków (uprzednio zalanych przegotowaną ciepłą wodą i odstawionych na kilka godzin albo najlepiej na noc)
  • – 70 dag pieczarek
  • – pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • – sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka – sporo, szczególnie słodkiej, przyprawa do mięsa – do wołowiny i wieprzowiny, odrobina curry
  • – oliwa z oliwek

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać mięso pokrojone w kostkę (średniej wielkości), podsmażyć, dodać pokrojone na połówki pieczarki, podsmażyć, dodać suszone grzyby, dolać wino, dodać wszystkie przyprawy, pomidory uprzednio obrane ze skóry i pokrojone drobno, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość dusić przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki należy dodać w połowie duszenia by się nie rozgotowały. na koniec ewentualnie całość przyprawić do smaku.