Składniki :

  • kawałek cielęciny [ilość zależna od planowanej ilości porcji]
  • pieczarki [sporo]
  • 1 duża cebula
  • masło
  • mąka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • filiżanka śmietany 18%
  • pieprz, sól, curry, czerwona słodka i ostra papryka

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki lub płatki i po przyprawieniu wszystkimi przyprawami usmażyć na rumiano na maśle.
Dodać posiekaną cebulę i smażyć razem z mięsem kilka minut po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć 10 minut cały czas mieszając.
Dolać wino i dusić pod przykryciem 20 minut.
Dodać jeszcze kawałek masła i dusić dalej a w tym czasie rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku.
Wyłączyć gaz i dodać śmietanę.
Wymieszać cały gulasz dokładnie i podawać z ziemniakami.