Składniki :

  • duży kubek suszonych grzybków [lekko pokruszonych i zalanych wrzątkiem]
  • woda z moczenia grzybków [im więcej tej wody tym lepiej dlatego przy zalewaniu grzybów wskazany jak największy kubek]
  • 0,5 kg pieczarek
  • kasza gryczana/jęczmienna
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, słodka i ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 kostki mięsne
  • czubata łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Namoczone grzyby odcisnąć, wodę odstawić.
Cebulę i czosnek posiekać i razem z grzybami smażyć na maśle z olejem cały czas mieszając.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do smażących się grzybków z cebulą i czosnkiem.
Smażyć całość 10 minut na ostrym ogniu cały czas mieszając, dodać wszystkie przyprawy, kostki mięsne i wodę z moczenia grzybków.
Dusić całość 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Kaszę ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Sos grzybowy można zagęścić mąką.