Składniki :
- duży kubek suszonych grzybków [lekko pokruszonych i zalanych wrzątkiem]
- woda z moczenia grzybków [im więcej tej wody tym lepiej dlatego przy zalewaniu grzybów wskazany jak największy kubek]
- 0,5 kg pieczarek
- kasza gryczana/jęczmienna
- sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, słodka i ostra papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 kostki mięsne
- czubata łyżka masła
- olej
Wykonanie :
Namoczone grzyby odcisnąć, wodę odstawić.
Cebulę i czosnek posiekać i razem z grzybami smażyć na maśle z olejem cały czas mieszając.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do smażących się grzybków z cebulą i czosnkiem.
Smażyć całość 10 minut na ostrym ogniu cały czas mieszając, dodać wszystkie przyprawy, kostki mięsne i wodę z moczenia grzybków.
Dusić całość 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Kaszę ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Sos grzybowy można zagęścić mąką.