Składniki :

  • 2 szklanki namoczonych grzybów
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziela angielskie, curry
  • pół szklanki passaty pomidorowej albo soku pomidorowego
  • kasza pęczak
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Grzyby po namoczeniu posiekać w paseczki, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać w kostkę, mięso pokroić w paski i przyprawić wszystkimi przyprawami i ziołami. Na maśle wysmażyć cebulę i pieczarki z pozostałymi grzybami, dodać mięso, smażyć aż się zrumieni i dolać wodę z moczenia grzybów i sok lub pasatę. Dusić całość 20 minut, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. W razie potrzeby sos zagęścić. Podawać z kaszą pęczak.