Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w paseczki lub w kostkę i podsmażonej na maśle w przyprawach
  • 5 dużych pomidorów pokrojonych w kostkę, lekko przyprawionych solą, pieprzem i przyprawą do pomidorów i zasmażonych na maśle
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki i podsmażonych z posiekaną cebulą na maśle
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, liście laurowe, ziela angielskie
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu drobiowego – najlepiej niedzielnego rosołu
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 7 posiekanych w kostkę ogórków kiszonych
  • woda do ewentualnego podlewania gdyby sos zbyt mocno odparowywał i stawał się za gęsty

Wykonanie :

W głębokiej dużej patelni wymieszać przygotowane mięso, pomidory, pieczarki, ziela angielskie, liście laurowe, oba wina, bulion drobiowy, czosnek, ogórki a następnie całość gotować razem pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Następnie po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i zagęścić sos. Gotować jeszcze kilka chwil i podawać z posiekaną natką i ziemniakami.