Składniki :

  • 0,5 kg dowolnego mięsa wieprzowego
  • mała puszka ananasa
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka drobiowego bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • olej
  • sól, pieprz, curry, słodka czerwona papryka
  • 4 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • zielone oliwki do podania [opcjonalnie]
  • mąka do zagęszczenia

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i obtoczyć w mące a następnie wysmażyć na rumiano na gorącym oleju ze wszystkich stron. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu a na oleju jaki pozostał po smażeniu wysmażyć posiekane w kostkę ziemniaki, paprykę, cebulę, czosnek a następnie dodać pomidory z puszki, bulion, pokrojone ananasy, natkę pietruszki, ponownie dodać wysmażone mięso i dusić pod przykryciem całość aż mięso i ziemniaki będą gotowe. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, całość zagęścić mąką i podawać do czosnkowych grzanek.