Składniki :
- 0,5 kg dowolnego mięsa wieprzowego
- mała puszka ananasa
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- szklanka drobiowego bulionu
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- olej
- sól, pieprz, curry, słodka czerwona papryka
- 4 duże ziemniaki
- natka pietruszki
- zielone oliwki do podania [opcjonalnie]
- mąka do zagęszczenia
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i obtoczyć w mące a następnie wysmażyć na rumiano na gorącym oleju ze wszystkich stron. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu a na oleju jaki pozostał po smażeniu wysmażyć posiekane w kostkę ziemniaki, paprykę, cebulę, czosnek a następnie dodać pomidory z puszki, bulion, pokrojone ananasy, natkę pietruszki, ponownie dodać wysmażone mięso i dusić pod przykryciem całość aż mięso i ziemniaki będą gotowe. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, całość zagęścić mąką i podawać do czosnkowych grzanek.