Składniki :
- 0,5 kg wieprzowiny [pokrojonej w drobną kostkę, przyprawionej solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, czerwoną papryką i usmażonej na maśle]
- 2 usmażone na maśle cebule pokrojone w kosteczkę
- główka czosnku drobno posiekana i podsmażona lekko z cebulą [tą, która jest już usmażona]
- 1l soku pomidorowego lub passaty pomidorowej
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, oregano, przyprawa włoska
Wykonanie :
Do dużego garnka włożyć usmażone mięso, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, dodać przyprawy [ziela, liście, zioła, przyprawę włoską], zalać wszystko sokiem pomidorowym i dusić 1h.
Sprawdzić smak i miękkość mięsa [jeśli twarde – dusić dalej do miękkości] , ewentualnie doprawić, można podlać wodą jeśli całość będzie zbyt gęsta.
Podawać z kaszą, frytkami, makaronem.