Składniki :

  • 1l bulionu drobiowego [najlepiej rosołu niedzielnego]
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 kg cielęciny
  • 2 kopry włoskie
  • 2 czerwone papryki
  • pół pęczka koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 żółte papryki
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka, ostra wędzona papryka, liście laurowe, ziela angielskie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pomidory z puszki, posiekanego selera naciowego i koper włoski, posiekaną marchewkę, pieczarki, fasolkę, papryki, zieleninę, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie i dusić całość 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie zamarynować pokrojone w kostkę mięso w soli, pieprzu i paprykach. Następnie do duszących się warzyw dodać wino i bulion i dalej gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Mięso mocno obsmażyć i dodać do sosu. Dusić wszystko aż mięso będzie miękkie i zagęścić sos mąką. Na koniec sprawdzić smak, ostatecznie doprawić i podawać z pieczywem lub do makaronu.