Składniki :
- 1l bulionu drobiowego [najlepiej rosołu niedzielnego]
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 kg cielęciny
- 2 kopry włoskie
- 2 czerwone papryki
- pół pęczka koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2 żółte papryki
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 10 dużych pieczarek
- 1 mała marchewka
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka, ostra wędzona papryka, liście laurowe, ziela angielskie
- 2 łodygi selera naciowego
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pomidory z puszki, posiekanego selera naciowego i koper włoski, posiekaną marchewkę, pieczarki, fasolkę, papryki, zieleninę, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie i dusić całość 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie zamarynować pokrojone w kostkę mięso w soli, pieprzu i paprykach. Następnie do duszących się warzyw dodać wino i bulion i dalej gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Mięso mocno obsmażyć i dodać do sosu. Dusić wszystko aż mięso będzie miękkie i zagęścić sos mąką. Na koniec sprawdzić smak, ostatecznie doprawić i podawać z pieczywem lub do makaronu.