Składniki :

  • 0,5 kg wieprzowiny [dowolny kawałek ale nie schab bo będzie zbyt suchy]
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny, czubryca czerwona, pieprz ziołowy
  • liście selera
  • liście lubczyku [bulion- maggi]
  • mąka
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • pół kubka namoczonych grzybków [plus woda z moczenia]
  • 1 pomidor [zblendowany na gładko]
  • 1 ząbek czosnku [zblendowany z pomidorem]

Wykonanie :

Na maśle usmażyć cebulę, dodać posiekane warzywa i zalać grzybami, wodą z moczenia, zblendowanym pomidorem, dolać trochę wody, dodać trochę soli, pieprzu, ziela angielskie i liście laurowe i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie pokroić i przyprawić mięso [wszystkimi wymienionymi przyprawami] i porządnie obsmażyć a następnie dodać do gotującego się sosu.
Gotować godzinę, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i całość zagęścić mąką.
Na koniec dodać posiekany lubczyk i liście selera.
Podawać z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami.
IMG_20160609_120404IMG_20160609_120408IMG_20160609_120413