Składniki :
- 0,5 kg wieprzowiny [dowolny kawałek ale nie schab bo będzie zbyt suchy]
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały por
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny, czubryca czerwona, pieprz ziołowy
- liście selera
- liście lubczyku [bulion- maggi]
- mąka
- łyżka masła
- 1 cebula
- pół kubka namoczonych grzybków [plus woda z moczenia]
- 1 pomidor [zblendowany na gładko]
- 1 ząbek czosnku [zblendowany z pomidorem]
Wykonanie :
Na maśle usmażyć cebulę, dodać posiekane warzywa i zalać grzybami, wodą z moczenia, zblendowanym pomidorem, dolać trochę wody, dodać trochę soli, pieprzu, ziela angielskie i liście laurowe i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie pokroić i przyprawić mięso [wszystkimi wymienionymi przyprawami] i porządnie obsmażyć a następnie dodać do gotującego się sosu.
Gotować godzinę, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i całość zagęścić mąką.
Na koniec dodać posiekany lubczyk i liście selera.
Podawać z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami.