Składniki :
- – 60 dkg mięsa wieprzowego
- – 4 marchewki
- – 2 cebule
- – 2 pietruszki
- – 1 seler
- – 4 ziela angielskie
- – 1 liść laurowy
- – 1 łyżeczka curry
- – 3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- – 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- – 6 suszonych grzybków
- – 3 kubki wody
- – 1 kostka rosołowa wołowa
- – 4 łyżeczki papryki słodkiej
- – 1/3 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- – 3 ząbki czosnku
- – szczypta majeranku
- – 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie :
Mięso pokroić w grubą kostkę i obsmażyć 2 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni zarumienić cebulę. Dodać wodę, warzywa, grzybki i przyprawy oprócz papryki słodkiej i majeranku. Dusić 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać paprykę słodką i zmiażdżony czosnek i majeranek. Zredukować sos. Podawać z kasza gryczana i sałatka ogórkowo-cebulową. (ogórek małosolny lub kiszony, cebula,pieprz,oliwa)