Składniki :

  • – 60 dkg mięsa wieprzowego
  • – 4 marchewki
  • – 2 cebule
  • – 2 pietruszki
  • – 1 seler
  • – 4 ziela angielskie
  • – 1 liść laurowy
  • – 1 łyżeczka curry
  • – 3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • – 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • – 6 suszonych grzybków
  • – 3 kubki wody
  • – 1 kostka rosołowa wołowa
  • – 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • – 1/3 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • – 3 ząbki czosnku
  • – szczypta majeranku
  • – 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie :

Mięso pokroić w grubą kostkę i obsmażyć 2 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni zarumienić cebulę. Dodać wodę, warzywa, grzybki i przyprawy oprócz papryki słodkiej i majeranku. Dusić 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać paprykę słodką i zmiażdżony czosnek i majeranek. Zredukować sos. Podawać z kasza gryczana i sałatka ogórkowo-cebulową. (ogórek małosolny lub kiszony, cebula,pieprz,oliwa)