Składniki :

  • 1 kg mięsa wieprzowego lekko poprzerastanego tłuszczem [nie za chude nie za tłuste]
  • kasza jęczmienna
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • sól, pieprz, czubryca czerwona, papryka czerwona ostra
  • olej do smażenia
  • 4 duże cebule
  • mąka
  • 3 ziela angielskie, 4 liście laurowe
  • spory kawałek boczku [średnio tłustego, z dużą ilością mięsa]

Wykonanie :
Marchew, pietruszkę, boczek i cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i usmażyć na rumiano na oleju.
Połowę czosnku drobno posiekać i dodać do warzyw gdy już będą gotowe, chwilę smażyć i zestawić z ognia.
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, czubrycą, papryką, posypać dość obficie mąką i polać olejem, dokładnie wymieszać i na mocno rozgrzanej patelni smażyć na ostrym ogniu cały czas mieszając.
Gdy mięso będzie zrumienione dodać resztę posiekanego czosnku, razem smażyć i podlać szklanką przegotowanej wody.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie i całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą jeśli odparuje.
Dusić tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie i będzie się rozpadać na drobniejsze kawałki.