Składniki :
- 0,7 kg chudej wołowiny bez błon i przerostów
- 1 cebula
- 10 dużych pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, chili w płatkach do smaku
- 4 łyżki mascarpone
- pół słoika suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- tymianek
- pół pęczka natki pietruszki
- opakowanie gorgonzoli
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- opakowanie szynki parmeńskiej/prosciutto/serrano/szwarcwaldzkiej
Wykonanie :
Mięso przyprawić i obsmażyć na maśle. Do podsmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i smażyć razem z mięsem aż cebula i mięso się zarumieni. Kolejno dodawać posiekane pieczarki, lekko posolić i smażyć aż puszczą sok i zmniejszą objętość. Dodać mascarpone, gorgonzolę, pokrojone pomidory, czosnek, wino, rosół, tymianek i natkę, pieprz marynowany i poszarpaną na małe kawałki szynkę. Dusić całość na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Sos posmakować i doprawić do smaku a następnie lekko zagęścić jeśli będzie taka potrzeba.