• 0,7 kg chudej wołowiny bez błon i przerostów
  • 1 cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, chili w płatkach do smaku
  • 4 łyżki mascarpone
  • pół słoika suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • tymianek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • opakowanie gorgonzoli
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • opakowanie szynki parmeńskiej/prosciutto/serrano/szwarcwaldzkiej

Mięso przyprawić i obsmażyć na maśle. Do podsmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i smażyć razem z mięsem aż cebula i mięso się zarumieni. Kolejno dodawać posiekane pieczarki, lekko posolić i smażyć aż puszczą sok i zmniejszą objętość. Dodać mascarpone, gorgonzolę, pokrojone pomidory, czosnek, wino, rosół, tymianek i natkę, pieprz marynowany i poszarpaną na małe kawałki szynkę. Dusić całość na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Sos posmakować i doprawić do smaku a następnie lekko zagęścić jeśli będzie taka potrzeba.