Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny bez kości
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • główka czosnku
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • mąka
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
  • natka pietruszki
  • masło
  • olej
  • szklanka bulionu wołowego [może być z kostki]

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić obficie i mocno obsmażyć na maśle z olejem.
Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć.
Zalać mięso winem i bulionem i dusić na średnim ogniu 20 minut.
Cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paseczki a natkę drobno posiekać i dodać wszystko do duszącego się mięsa.
Dusić kolejne 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Dusić ostatnie 20 minut i sprawdzić czy mięso jest już miękkie.
Na koniec gotowania zagęścić w razie potrzeby mąką.
Podawać z piure ziemniaczanym.