Składniki :
- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- główka czosnku
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- mąka
- sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
- natka pietruszki
- masło
- olej
- szklanka bulionu wołowego [może być z kostki]
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić obficie i mocno obsmażyć na maśle z olejem.
Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć.
Zalać mięso winem i bulionem i dusić na średnim ogniu 20 minut.
Cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paseczki a natkę drobno posiekać i dodać wszystko do duszącego się mięsa.
Dusić kolejne 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Dusić ostatnie 20 minut i sprawdzić czy mięso jest już miękkie.
Na koniec gotowania zagęścić w razie potrzeby mąką.
Podawać z piure ziemniaczanym.