Składniki :
- 0,7 kg wołowiny (ulubiony kawałek)
- 4 szklanki kurek
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- olej z chili
- zioła prowansalskie
- czubata łyżka masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, przyprawa do wołowiny, chili w płatkach
- 2 szklanki drobiowego rosołu
- 2 szklanki warzywnego rosołu
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostki, przyprawić solą i pieprzem, paprykami, przyprawą do wołowiny i chili w ilości wedle uznania a następnie dodać wszystkie sosy sojowe. Odstawić do marynowania na noc. Następnie na maśle z olejem mocno przesmażyć mięso, odparować płyn, dodać posiekaną cebulę i razem mocno wysmażyć a następnie zalać bulionami, przykryć i dusić minimum przez godzinę. Po godzinie duszenia dodać wcześniej podsmażone na maśle z przyprawami kurki i paprykę, zioła, natkę i dalej razem dusić 40 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić lub zagęścić sos – wedle uznania i od razu podawać z pieczonymi ziemniakami w ziołach.