Składniki :

  • 1 kg flaków wołowych czystych [tylko ugotowanych – wersja mrożona]
  • 2 czerwone cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, kminek, przyprawa do flaków, ziela angielskie, liście laurowe
  • pasta pomidorowa / koncentrat pomidorowy / sok pomidorowy / zmiksowane świeże pomidory – dowolnie
  • czosnek – 3 ząbki
  • mąka
  • opakowanie mrożonych warzyw z brukselką i fasolką szparagową [opcjonalnie]
  • nać selera
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • pieczarki [ilość dowolna ale mniej niż 0,5 kg]
  • kilka  małych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por
  • masło
  • natka pietruszki
  • lubczyk [bulion / maggi]

Wykonanie :

Flaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odlewamy.
W głębokiej patelni na maśle smażymy drobno posiekane : cebule z pieczarkami, marchewką, pietruszką, zieleniną, porem, ziemniakami, paprykami i czosnkiem.
Dodajemy pastę pomidorową [sok / miks z pomidorów ew. koncentrat], wszystkie przyprawy i całość dusimy 15 minut co chwilę lekko podlewając wodą.
Dodajemy odcedzone flaki.
Podlewamy wodą i dusimy całość 20 minut.
Sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie.
Na koniec [gdy ziemniaki są gotowe] sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy i zagęszczamy całość mąką.
1