Składniki :
- 1 kg flaków wołowych czystych [tylko ugotowanych – wersja mrożona]
- 2 czerwone cebule
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, kminek, przyprawa do flaków, ziela angielskie, liście laurowe
- pasta pomidorowa / koncentrat pomidorowy / sok pomidorowy / zmiksowane świeże pomidory – dowolnie
- czosnek – 3 ząbki
- mąka
- opakowanie mrożonych warzyw z brukselką i fasolką szparagową [opcjonalnie]
- nać selera
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- pieczarki [ilość dowolna ale mniej niż 0,5 kg]
- kilka małych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- por
- masło
- natka pietruszki
- lubczyk [bulion / maggi]
Wykonanie :
Flaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odlewamy.
W głębokiej patelni na maśle smażymy drobno posiekane : cebule z pieczarkami, marchewką, pietruszką, zieleniną, porem, ziemniakami, paprykami i czosnkiem.
Dodajemy pastę pomidorową [sok / miks z pomidorów ew. koncentrat], wszystkie przyprawy i całość dusimy 15 minut co chwilę lekko podlewając wodą.
Dodajemy odcedzone flaki.
Podlewamy wodą i dusimy całość 20 minut.
Sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie.
Na koniec [gdy ziemniaki są gotowe] sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy i zagęszczamy całość mąką.