Składniki :

  • – 1 kg chudej wołowiny bez kości pokrojonej w drobną kostkę
  • – 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • – szklanka suszonych grzybów
  • – oliwa z oliwek
  • – śmietana
  • – masło
  • – przyprawa do gulaszu (czubata łyżeczka)
  • – czerwona słodka i ostra papryka (po 0,5 łyżeczki)
  • – pieprz, sól
  • – kostki rosołowe mięsna i wołowa
  • – 5 szklanek wrzątku do rozpuszczenia kostek rosołowych
  • – ziemniaki
  • – maggi (trochę do smaku)
  • – kapusta pekińska
  • – rzodkiewki
  • – 1 mała cebula
  • – sos paprykowo-ziołowy knorr do sałatek

Wykonanie :

Pokrojoną wołowinę obsmażyć na odrobinie oliwy na ostrym ogniu, dodać wcześniej usmażoną cebulę, zalać wrzątkiem z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi, dodać suszone grzyby, przyprawę do gulaszu, papryki, pieprz, trochę soli i maggi. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie ugotować ziemniaki i zrobić z nich piure ze śmietaną i masłem. Z pozostałych warzyw zrobić surówkę i przyprawić sosem knorr.