Składniki :
- – 1 kg chudej wołowiny bez kości pokrojonej w drobną kostkę
- – 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- – szklanka suszonych grzybów
- – oliwa z oliwek
- – śmietana
- – masło
- – przyprawa do gulaszu (czubata łyżeczka)
- – czerwona słodka i ostra papryka (po 0,5 łyżeczki)
- – pieprz, sól
- – kostki rosołowe mięsna i wołowa
- – 5 szklanek wrzątku do rozpuszczenia kostek rosołowych
- – ziemniaki
- – maggi (trochę do smaku)
- – kapusta pekińska
- – rzodkiewki
- – 1 mała cebula
- – sos paprykowo-ziołowy knorr do sałatek
Wykonanie :
Pokrojoną wołowinę obsmażyć na odrobinie oliwy na ostrym ogniu, dodać wcześniej usmażoną cebulę, zalać wrzątkiem z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi, dodać suszone grzyby, przyprawę do gulaszu, papryki, pieprz, trochę soli i maggi. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie ugotować ziemniaki i zrobić z nich piure ze śmietaną i masłem. Z pozostałych warzyw zrobić surówkę i przyprawić sosem knorr.