Składniki :

  • około 1kg piersi indyczej lub odpowiednik wagowy polędwiczek indyczych
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka rosołu drobiowego
  • opakowanie sera gorgonzola
  • sól, pieprz, ostra czerwona i słodka papryka, curry, przyprawa do indyka lub drobiu
  • 3 ząbki czosnku
  • maizena do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę przyprawić i odstawić na 1h do zamarynowania. Następnie usmażyć na rumiano. Na małej ilości tłuszczu wysmażyć posiekaną cebulę, pora, papryki, cukinię i czosnek. Podlać winem i rosołem i dusić warzywa kilka minut. Dodać wcześniej usmażone mięso, sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i dusić kolejne kilkanaście minut. Gdy sos będzie gotowy, zagęścić lekko maizeną, dodać pokruszony ser i dusić na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Mieszać co jakiś czas, sprawdzić smak, doprawić i podawać z ryżem.