Składniki :
- około 1kg piersi indyczej lub odpowiednik wagowy polędwiczek indyczych
- 1 cebula
- 1 por
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- szklanka rosołu drobiowego
- opakowanie sera gorgonzola
- sól, pieprz, ostra czerwona i słodka papryka, curry, przyprawa do indyka lub drobiu
- 3 ząbki czosnku
- maizena do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę przyprawić i odstawić na 1h do zamarynowania. Następnie usmażyć na rumiano. Na małej ilości tłuszczu wysmażyć posiekaną cebulę, pora, papryki, cukinię i czosnek. Podlać winem i rosołem i dusić warzywa kilka minut. Dodać wcześniej usmażone mięso, sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i dusić kolejne kilkanaście minut. Gdy sos będzie gotowy, zagęścić lekko maizeną, dodać pokruszony ser i dusić na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Mieszać co jakiś czas, sprawdzić smak, doprawić i podawać z ryżem.