Składniki :
- 1kg chudej karkówki
- 2 duże czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 10 ogórków małosolnych
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa turecka, przyprawa do wieprzowiny, papryka wędzona, ziela angielskie, liście laurowe
- młode ziemniaki do podania
Wykonanie :
Mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju na rumiano z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli. Następnie dodać obrane ząbki czosnku w całości lub posiekane w grube plasterki i pomidory i smażyć całość razem 10 minut. Dolać rosół, dodać ziela angielskie i liście laurowe, pokrojone w kostkę ogórki i dusić całość pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić lekko sos. Podawać z młodymi ziemniakami i piklami.