Składniki :

  • 1kg chudej karkówki
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 10 ogórków małosolnych
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa turecka, przyprawa do wieprzowiny, papryka wędzona, ziela angielskie, liście laurowe
  • młode ziemniaki do podania

Wykonanie :

Mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju na rumiano z dodatkiem posiekanej w piórka cebuli. Następnie dodać obrane ząbki czosnku w całości lub posiekane w grube plasterki i pomidory i smażyć całość razem 10 minut. Dolać rosół, dodać ziela angielskie i liście laurowe, pokrojone w kostkę ogórki i dusić całość pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić lekko sos. Podawać z młodymi ziemniakami i piklami.