• 4 udka z kurczaka przyprawione solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, sosem sojowym, wooster, oregano, tymiankiem i rozmarynem a następnie obsmażone na mocno rumiano na łyżce masła i 2 łyżkach oliwy
  • 2 cebule, 2 pory, 1 marchewka, 4 łodygi selera naciowego i pokrojone w grube plasterki małe pieczarki [0,3 kg] drobno pokrojone i usmażone na tłuszczu wytopionym z boczku i chorizo i po smażeniu udek
  • mały kawałek boczku drobno pokrojony i wysmażony na rumiano razem z 20-ma cm kiełbasy chorizo
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • główka czosnku
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny do doprawienia [opcjonalnie]
  • mąka do zagęszczenia sosu

Do rosołu dodać wino, musztardę, pomidory, mascarpone, przyprawy, czosnek, usmażony boczek z chorizo, usmażone warzywa z pieczarkami i gotować całość 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania i dodać obsmażone udka z kurczaka. Dusić całość aż mięso będzie całkowicie miękkie. Następnie ponownie sprawdzić smak sosu, doprawić jeszcze w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym.