Składniki :
- 4 udka z kurczaka przyprawione solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, sosem sojowym, wooster, oregano, tymiankiem i rozmarynem a następnie obsmażone na mocno rumiano na łyżce masła i 2 łyżkach oliwy
- 2 cebule, 2 pory, 1 marchewka, 4 łodygi selera naciowego i pokrojone w grube plasterki małe pieczarki [0,3 kg] drobno pokrojone i usmażone na tłuszczu wytopionym z boczku i chorizo i po smażeniu udek
- mały kawałek boczku drobno pokrojony i wysmażony na rumiano razem z 20-ma cm kiełbasy chorizo
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- główka czosnku
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 4 łyżki mascarpone
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sok z połowy cytryny do doprawienia [opcjonalnie]
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Do rosołu dodać wino, musztardę, pomidory, mascarpone, przyprawy, czosnek, usmażony boczek z chorizo, usmażone warzywa z pieczarkami i gotować całość 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania i dodać obsmażone udka z kurczaka. Dusić całość aż mięso będzie całkowicie miękkie. Następnie ponownie sprawdzić smak sosu, doprawić jeszcze w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Podawać z piure ziemniaczanym.