Składniki :
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 1 duża marchewka
- 1 średniej wielkości seler
- 2 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- 5 średnich chrupiących ogórków kiszonych
- kasza jęczmienna
- sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- olej do smażenia
- rozmaryn [spora gałązka]
- majeranek
- masło
- kilka suszonych grzybków namoczonych we wrzątku [wodę z moczenia zachować]
- 1 czerwona papryka
Wykonanie :
Mięso pokroić w kosteczkę [im mniejsza tym szybciej zmięknie], przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami [częścią, reszta papryk później], posiekaną połową czosnku i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Cebulę posiekać w piórka lub kostkę i wrzucić do mięsa by się zeszkliła.
Marchewkę pokroić w drobniutką kosteczkę lub utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tak samo postąpić z selerem.
Paprykę pokroić w kostkę lub w paseczki.
Warzywa dodać do smażącego się mięsa.
Smażyć chwilę a następnie dodać namoczone [i posiekane] grzybki i wodę z ich moczenia.
Dodać koncentrat, zioła, trochę masła, resztę słodkiej i ostrej papryki i czosnku.
Dusić wszystko 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać ogórki pokrojone w kosteczkę i dusić 15 minut.
Na koniec sprawdzić czy mięso jest już miękkie i ewentualnie zagęścić sos.
Podawać z kaszą.