Składniki :

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 duża marchewka
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • 5 średnich chrupiących ogórków kiszonych
  • kasza jęczmienna
  • sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • rozmaryn [spora gałązka]
  • majeranek
  • masło
  • kilka suszonych grzybków namoczonych we wrzątku [wodę z moczenia zachować]
  • 1 czerwona papryka

Wykonanie :

Mięso pokroić w kosteczkę [im mniejsza tym szybciej zmięknie], przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami [częścią, reszta papryk później], posiekaną połową czosnku i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Cebulę posiekać w piórka lub kostkę i wrzucić do mięsa by się zeszkliła.
Marchewkę pokroić w drobniutką kosteczkę lub utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tak samo postąpić z selerem.
Paprykę pokroić w kostkę lub w paseczki.
Warzywa dodać do smażącego się mięsa.
Smażyć chwilę a następnie dodać namoczone [i posiekane] grzybki i wodę z ich moczenia.
Dodać koncentrat, zioła, trochę masła, resztę słodkiej i ostrej papryki i czosnku.
Dusić wszystko 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać ogórki pokrojone w kosteczkę i dusić 15 minut.
Na koniec sprawdzić czy mięso jest już miękkie i ewentualnie zagęścić sos.
Podawać z kaszą.