Składniki :
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- opakowanie makaronu kolanka lub muszelki [makaron dowolny]
- 0,5 kg pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- szklanka półsłodkiego wina czerwonego
- 5 dużych ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól,pieprz,czerwona słodka papryka,dużo czerwonej ostrej papryki
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- tymianek,oregano,bazylia
- masło
- olej
Wykonanie :
Do dużego garnka wrzucamy masło i oliwę,rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
Smażymy na rumiano z dodatkiem soli.
Dodajemy dowolnie posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w kosteczkę mięso.
Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła i smażymy ciągle mieszając przez 5 minut po cym dolewamy wino.
Dusimy 5 minut i dodajemy pomidory.
Całość dusimy tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie.
W razie potrzeby podlewamy wodą lub rosołem.
Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy – potrawa powinna być ostra.
Gotujemy makaron al’dente i dodajemy do garnka z gulaszem.
Dusimy mieszając tak długo aż makaron dojdzie.