Składniki :

  • 1 kg mixu owoców morza
  • 0,5 kg średniej wielkości krewetek
  • 0,5 kg kalmarów lub innych dowolnych owoców morza – ośmiorniczek, omułków itp
  • 2 grube filety z dorsza pokrojone w grubą kostkę
  • 3 duże pory – białe części i po kawałku części zielonej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 kg zmiksowanych słodkich pomidorów lub 2 puszki pomidorów rozdrobnionych
  • 3 puszki białej fasolki
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 10 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, cukier do smaku, odrobina kurkumy, curry lub szafranu, sok z cytryny dla równowagi słodko-kwaśnej
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • mąka ewentualnie do zagęszczenia gulaszu [nie jest to konieczne]

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć czosnek z posiekaną cebulą i porem. Dodać wszystkie owoce morza, wszystkie przyprawy i kilka chwil na mocnym ogniu całość smażyć. Dodać pomidory, śmietankę, fasolkę i rosół. Całość dusić na małym grzaniu pod przykryciem kilka minut aż owoce morza stracą surowość. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i sprawdzić czy owoce morza są już gotowe. Gulasz podawać z natką pietruszki i z grzankami czosnkowymi. Sos można zagęścić jeżeli nie odpowiada jego rzadka konsystencja.

Gulasz można podawać w wersji delikatnej jak powyższy przepis lub w wersji pikantnej z dodatkiem mielonych płatków chili lub dodatkiem jednej świeżej papryczki habanero.