Składniki :

  • – mięso gulaszowe lub dowolny kawałek wieprzowiny
  • – suszone grzybki
  • – 0,5 kg pieczarek
  • – 3 duże marchewki
  • – 2 duże cebule
  • – 2 duże pietruszki
  • – czerwona papryka w proszku słodka i ostra
  • – szczypta curry, sól
  • – suszone chili [niekoniecznie]
  • – olej
  • – kostki rosołowe : cielęca, mięsna, warzywna, indycza i z kury
  • – czosnek

Wykonanie :

Mięso kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na ostrym ogniu, solimy, zalewamy bulionem indyczym i z kury, dodajemy suszone grzybki i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu . Pieczarki kroimy na ćwiatrki i smażymy na maśle na dużym ogniu . Oddzielnie smażymy cebulę drobno posiekaną . Marchew i pietruszkę kroimy w zapałki i smażymy, dodajemy do pieczarek wraz z cebulą . Czosnek kroimy w plasterki i smażymy [tylko delikatnie] . Dodajemy do smażących się warzyw . Po upływie 20 minut dodajemy mięso z bulionem do warzyw i dusimy na małym ogniu pod przykryciem . Dodajemy do całości kostki rosołowe mięsną, cielęcą i warzywną . Dodajemy przyprawy : dużo czerwonej słodkiej papryki, ostrej papryki wedle uznania, chili również i curry . Całość dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając by się nie przywierało . W razie potrzeby podlewać wodą . Gulasz musi być gęsty .