Składniki :
- – kawałek wieprzowiny, dowolny, ulubiony, średnio tłusty
- – 3 średnie marchewki
- – 1 duża cebula
- – 1kg pieczarek
- – 1 wielka pietruszka
- – kawałek selera
- – kasza jęczmienna
- – mąka
- – sól,pieprz
- – czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do gulaszu,przyprawa do gyrosa -> po łyżeczce czubatej z każdej z tych przypraw
- – kostka knorra pieczeniowa do mięs, sosów
- – olej lub oliwa
- – woda
- – 5 dużych ząbków czosnku
Wykonanie :
Mięso pokroić w drobniutką kosteczkę lub mini paseczki. Warzywa posiekać w podobnie drobne kawałki jak mięso albo i drobniej. Czosnek posiekać w cieniutkie plasterki. Mąkę i wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu) wsypać do reklamówki i bujając nią, dobrze wymieszać. Dodać do reklamówki z mąką i przyprawami pokrojone mięso i bujać tak długo, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą dokładnie obtoczone. Warzywa smażyć na oleju kilka minut, następnie dusić pod przykryciem 10 minut aż pieczarki puszczą sok, wstawić na duży gaz bez przykrycia i odparować cały płyn, zestawić warzywa na bok. Na dużą patelnię wrzucić mięso i smażyć na rumiano. Podlać sporą ilością wody (taką ilością, by zrobił się ładny, średnio gęsty sos od mąki, w której mięso było obtoczone), dodać warzywa, ewentualnie jeśli sos zbyt zgęstnieje po dodaniu warzyw – znów dolać wody. Pogotować chwilę i przyprawić solą i pieprzem, dodać kostkę knorra i pokrojony czosnek (można wcześniej go delikatnie podrumienić na oliwie) Pogotować na dużym ogniu kilka chwil, po czym zmniejszyć minimalnie gaz i pod przykryciem dusić 30-40 minut do kruchości mięsa. Co jakiś czas przemieszać i posmakować, ewentualnie dolać wody jeśli odparuje.
W tym czasie oddzielnie ugotować kaszę.
Chętni mogą dodać śmietany do sosu dla dodatkowego smaku, ale według mnie wystarczy w tym przepisie już tłuszczu :)
Good job!