Składniki :

  • 8 dużych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 2 białe cebule pokrojone w kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w grubą kostkę
  • 2 cukinie pokrojone na grube półplasterki
  • 2 łyżki masła lub olej kokosowy [by danie było wege]
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, majeranek i kminek do smaku [ostrożnie z ilością kminku], 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego [by danie było wege]
  • 2 ostre świeże papryczki chili
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cebulę, dodać czosnek, posiekane chili, cukinie, ziemniaki, marchewki i całość smażyć razem kilka minut. Następnie zalać wszystko bulionem, passatą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Następnie dodać ugotowaną soczewicę i dusić całość razem kilka kolejnych minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i podawać z posiekaną natką pietruszki. Podawać do pieczonych mięs lub solo jako danie główne.