Składniki :

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • główka czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, czerwona słodka i ostra papryka, curry, kminek
  • śmietana 12 %
  • masło
  • jogurt naturalny

Wykonanie :

Żołądki ułożyć w garnku w całości, dodać sól, pieprz, ziela angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować 3-4 godziny aż będą bardzo miękkie.
Ugotowane żołądki pokroić w cienkie paseczki [jak na flaczki].
W głębokiej patelni na łyżce masła usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane papryki i pomidory, dusić 10 minut a następnie dodać żołądki.
Całość doprawić wszystkimi przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i dusić 15 minut.
Dodać jogurt i śmietanę, podusić chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić i w razie potrzeby zagęścić.