Składniki :
- – 750 g wołowiny pokrojonej w kostkę
- – 1 szklanka czerwonego wina i marynaty czosnkowej*
- – 2 łyżki oliwy
- – 1 cebula pokrojona w kostkę
- – 3 pokrojone plastry bekonu
- – 1/2 szklanki bulionu wołowego
- – 250 g grzybów pokrojonych w kostkę (pieczarki)
- – 1 łyżka pasty pomidorowej
- – 3 liście laurowe
- – 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- – 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (niekoniecznie)
Wykonanie :
Włożyć wołowinę wraz z marynatą do miski i marynować 1h. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, bekon i podsmażać na średnim ogniu 2 minuty. Dodać mięso i smażyć 4 minuty. Dodać pozostałą marynatę, bulion, grzyby, pastę pomidorową, liście laurowe i oregano. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 minut do miękkości mięsa. Do zagęszczenia sosu użyć skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Podawać z młodymi ziemniakami.
* Aby przygotować marynatę z czerwonego wina i czosnku, należy podgrzać wszystkie wymienione składniki na patelni, wymieszać i odstawić by ostygły.
Składniki marynaty : 1/2 szklanki czerwonego wina, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 łyżeczki rozgniecionego czosnku, sól, pieprz.