Składniki :

  • – 750 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • – 1 szklanka czerwonego wina i marynaty czosnkowej*
  • – 2 łyżki oliwy
  • – 1 cebula pokrojona w kostkę
  • – 3 pokrojone plastry bekonu
  • – 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • – 250 g grzybów pokrojonych w kostkę (pieczarki)
  • – 1 łyżka pasty pomidorowej
  • – 3 liście laurowe
  • – 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • – 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (niekoniecznie)

Wykonanie :

Włożyć wołowinę wraz z marynatą do miski i marynować 1h. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, bekon i podsmażać na średnim ogniu 2 minuty. Dodać mięso i smażyć 4 minuty. Dodać pozostałą marynatę, bulion, grzyby, pastę pomidorową, liście laurowe i oregano. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 minut do miękkości mięsa. Do zagęszczenia sosu użyć skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Podawać z młodymi ziemniakami.

* Aby przygotować marynatę z czerwonego wina i czosnku, należy podgrzać wszystkie wymienione składniki na patelni, wymieszać i odstawić by ostygły.

Składniki marynaty : 1/2 szklanki czerwonego wina, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 łyżeczki rozgniecionego czosnku, sól, pieprz.