Składniki :
- – 1 kg wołowiny
- – 3 czerwone papryki
- – pół puszki pomidorów
- – 2 czerwone cebule
- – 4 ząbki czosnku
- – kostka rosołowa
- – liść laurowy – 2 szt.
- – ziele angielskie – 3 szt.
- – płaska łyżeczka cynamonu
- – łyżeczka majeranku
- – łyżka śmietany
- – natka pietruszki
- Masło czosnkowe :
- – masło
- – czosnek
- – papryka słodka
- – sól
- – 12 bułek (ilość bułek dowolna – należy miarować ilość gulaszu do zamierzonej ilości bułek)
Wykonanie :
Gulasz : mięso pokroić w słupki lub kostkeczkę, posiekać cebule, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko przesmażyć na oliwie . Podlać wodą (ok. 0,5l), wrzucić kostke rosołową, posiekaną drobno paprykę, liść laurowy, ziele angielskie . Po ok. godzinie dodać pomidory, majeranek i dalej dusić 30 minut . Na sam koniec dodać cynamon, natkę i łyżkę śmietany . Przed dodaniem tych ostatnich składników sprawdzić czy mięso jest już miękkie . Jeżeli nie jest, przedłużyć czas daleszego duszenia . Mięso powinno być bardzo kruche .
Masło czosnkowe : Ilość czosnku zależy od upodobań . Czosnek utrzeć na maśle ze słodką czerwoną papryką i solą .
Ucinać z bułek kapelusiki (wieczka) i usunąć miąższ z środka bułek . Bułki nadziewać zimnym gulaszem, przykrywać wieczka kapelusikami, wysmarować bardzo grubo masłem czosnkowym i zapiekać w piekarniku w 200*C przez 15 minut . Po upływie tego czasu bułki z gulaszem podawać grubo posypane natką pietruszki z ogórkiem kiszonym .