Składniki :

  • – 1 kg wołowiny
  • – 3 czerwone papryki
  • – pół puszki pomidorów
  • – 2 czerwone cebule
  • – 4 ząbki czosnku
  • – kostka rosołowa
  • – liść laurowy – 2 szt.
  • – ziele angielskie – 3 szt.
  • – płaska łyżeczka cynamonu
  • – łyżeczka majeranku
  • – łyżka śmietany
  • – natka pietruszki
  • Masło czosnkowe :
  • – masło
  • – czosnek
  • – papryka słodka
  • – sól
  • – 12 bułek (ilość bułek dowolna – należy miarować ilość gulaszu do zamierzonej ilości bułek)

Wykonanie :

Gulasz : mięso pokroić w słupki lub kostkeczkę, posiekać cebule, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko przesmażyć na oliwie . Podlać wodą (ok. 0,5l), wrzucić kostke rosołową, posiekaną drobno paprykę, liść laurowy, ziele angielskie . Po ok. godzinie dodać pomidory, majeranek i dalej dusić 30 minut . Na sam koniec dodać cynamon, natkę i łyżkę śmietany . Przed dodaniem tych ostatnich składników sprawdzić czy mięso jest już miękkie . Jeżeli nie jest, przedłużyć czas daleszego duszenia . Mięso powinno być bardzo kruche .

Masło czosnkowe : Ilość czosnku zależy od upodobań . Czosnek utrzeć na maśle  ze słodką czerwoną papryką i solą .

Ucinać z bułek kapelusiki (wieczka) i usunąć miąższ z środka bułek . Bułki nadziewać zimnym gulaszem, przykrywać wieczka kapelusikami, wysmarować bardzo grubo masłem czosnkowym i zapiekać w piekarniku w 200*C przez 15 minut . Po upływie tego czasu bułki z gulaszem podawać grubo posypane natką pietruszki z ogórkiem kiszonym .