Składniki :
- 2 szklanki białej fasolki jaś
- 2 białe cebule
- 2 łyżeczki wędzonej papryki, sól, pieprz, papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 3 papryki w różnych kolorach
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- pęczek natki
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
- pół szklanki tartego cheddara
- oliwa
- 1 laska dobrej kiełbasy
- mały kawałek wędzonego boczku
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem,pokrojone w grubą kostkę surowe ziemniaki, drobno posiekany boczek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy całość nabierze rumianych kolorów należy dodać pomidory, passatę i rosół. Całość przyprawić, dodać fasolkę, pokrojone papryki, utarty ser i posiekaną natkę. Całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawać z grzankami.