Składniki :

  • 2 szklanki białej fasolki jaś
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki, sól, pieprz, papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • kilka średniej wielkości ziemniaków
  • pęczek natki
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
  • pół szklanki tartego cheddara
  • oliwa
  • 1 laska dobrej kiełbasy
  • mały kawałek wędzonego boczku

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem,pokrojone w grubą kostkę surowe ziemniaki, drobno posiekany boczek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy całość nabierze rumianych kolorów należy dodać pomidory, passatę i rosół. Całość przyprawić, dodać fasolkę, pokrojone papryki, utarty ser i posiekaną natkę. Całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawać z grzankami.