• 10 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 4 duże pietruszki pokrojone w taką samą kostkę jak ziemniaki
  • 2 cebule pokrojone w piórka i wysmażone na złoto na oliwie
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu wooster
  • 1 łyżka Marmite
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa pomidory z chili i czosnkiem
  • opcjonalnie do smaku syrop z agawy
  • tymianek, oregano
  • mąka do lekkiego zagęszczenia gulaszu
  • natka pietruszki do podania

Ziemniaki i pietruszki przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami, podsmażyć na rumiano na oliwie z olejem, następnie zalać winem i bulionem, dodać suszone zioła i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą miękkie. Następnie sprawdzić smak, jeszcze doprawić w razie potrzeby i dodać posiekaną natkę, opcjonalnie doprawić syropem z agawy, dodać usmażoną wcześniej cebulę i zagęścić gulasz. Od razu podawać.