Składniki :
- 10 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 4 duże pietruszki pokrojone w taką samą kostkę jak ziemniaki
- 2 cebule pokrojone w piórka i wysmażone na złoto na oliwie
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu wooster
- 1 łyżka Marmite
- sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa pomidory z chili i czosnkiem
- opcjonalnie do smaku syrop z agawy
- tymianek, oregano
- mąka do lekkiego zagęszczenia gulaszu
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Ziemniaki i pietruszki przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami, podsmażyć na rumiano na oliwie z olejem, następnie zalać winem i bulionem, dodać suszone zioła i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą miękkie. Następnie sprawdzić smak, jeszcze doprawić w razie potrzeby i dodać posiekaną natkę, opcjonalnie doprawić syropem z agawy, dodać usmażoną wcześniej cebulę i zagęścić gulasz. Od razu podawać.