Składniki :

  • 4 duże cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 kg małych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • łyżka mąki do zagęszczenia całości
  • szklanka bulionu drobiowego np rosołu domowego albo z kostki
  • natka pietruszki do podania
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Na dwóch łyżkach masła usmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, posiekane pieczarki i smażyć razem aż grzyby puszczą soki. Dodać przyprawy, bulion, natkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić całość pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie usmażyć wątróbkę na dwóch łyżkach masła z dodatkiem przypraw i dodać do sosu. Dusić całość razem kilka minut uważając by nie przesuszyć wątróbki i zagęścić sos mąką. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i podawać.

Dla wzbogacenia smaku gulaszu można dodać usmażony drobno posiekany boczek.