Składniki :
- 4 duże cebule
- 4 duże ziemniaki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 kg małych pieczarek
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- łyżka mąki do zagęszczenia całości
- szklanka bulionu drobiowego np rosołu domowego albo z kostki
- natka pietruszki do podania
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Na dwóch łyżkach masła usmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, posiekane pieczarki i smażyć razem aż grzyby puszczą soki. Dodać przyprawy, bulion, natkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić całość pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie usmażyć wątróbkę na dwóch łyżkach masła z dodatkiem przypraw i dodać do sosu. Dusić całość razem kilka minut uważając by nie przesuszyć wątróbki i zagęścić sos mąką. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i podawać.
Dla wzbogacenia smaku gulaszu można dodać usmażony drobno posiekany boczek.