Składniki :
- 10 ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ser pleśniowy camembert
- 1 ser gorgonzola
- 1 ser z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- 4 łyżki mascarpone
- szklanka białego wytrawnego wina
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Ziemniaki po pokrojeniu przyprawić i upiec w rękawie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na maśle. W rondelku zagrzać wino, dodać mascarpone i pokrojone drobno sery. Całość rozpuścić, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać przeciśnięty czosnek, lekko zagęścić sos mąką i tak przygotowanym sosem zalać wymieszane z kurczakiem ziemniaki na półmisku i podawać gorące.