Składniki :

  • 10 ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ser pleśniowy camembert
  • 1 ser gorgonzola
  • 1 ser z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 4 łyżki mascarpone
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Ziemniaki po pokrojeniu przyprawić i upiec w rękawie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na maśle. W rondelku zagrzać wino, dodać mascarpone i pokrojone drobno sery. Całość rozpuścić, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać przeciśnięty czosnek, lekko zagęścić sos mąką i tak przygotowanym sosem zalać wymieszane z kurczakiem ziemniaki na półmisku i podawać gorące.