Składniki :
- 10 dużych ziemniaków równej wielkości
- opakowanie średnich lub dużych krewetek
- opakowanie mixu owoców morza
- opakowanie kalmarów w krążkach
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego ugotowanego klasycznie ale z dodatkiem świeżej papryczki chili dla zaostrzenia smaku
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny do doprawienia
- mąka do zagęszczenia sosu
- upieczone warzywa [dość drobno pokrojone] z oliwą i solą – 2 marchewki, 4 pietruszki, 2 cebule, 1 seler, 3 pory, główka czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
W szerokim garnku wymieszać rosół z winem i puszką pomidorów a następnie dodać obrane ziemniaki pozostawione w całości. Lekko osolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie uważając, by się nie rozgotowały. Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę i usmażyć delikatnie wszystkie owoce morza z dodatkiem soli i pieprzu. Wyłączyć grzanie, dodać cytrynę i 1 przeciśnięty ząbek czosnku. Do ziemniaków dodać posiekaną natkę, wcześniej upieczone drobno pokrojone warzywa, zagotować, sprawdzić smak, lekko doprawić w razie konieczności a następnie do gorących warzyw dodać usmażone owoce morza. Całość wymieszać dokładnie ze sobą i w razie konieczności lekko zagęścić sos mąką. Od razu podawać z czosnkowymi grzankami lub samodzielnie.