• 10 dużych ziemniaków równej wielkości
  • opakowanie średnich lub dużych krewetek
  • opakowanie mixu owoców morza
  • opakowanie kalmarów w krążkach
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 szklanek rosołu drobiowego lub warzywnego ugotowanego klasycznie ale z dodatkiem świeżej papryczki chili dla zaostrzenia smaku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do doprawienia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • upieczone warzywa [dość drobno pokrojone] z oliwą i solą – 2 marchewki, 4 pietruszki, 2 cebule, 1 seler, 3 pory, główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku

W szerokim garnku wymieszać rosół z winem i puszką pomidorów a następnie dodać obrane ziemniaki pozostawione w całości. Lekko osolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie uważając, by się nie rozgotowały. Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę i usmażyć delikatnie wszystkie owoce morza z dodatkiem soli i pieprzu. Wyłączyć grzanie, dodać cytrynę i 1 przeciśnięty ząbek czosnku. Do ziemniaków dodać posiekaną natkę, wcześniej upieczone drobno pokrojone warzywa, zagotować, sprawdzić smak, lekko doprawić w razie konieczności a następnie do gorących warzyw dodać usmażone owoce morza. Całość wymieszać dokładnie ze sobą i w razie konieczności lekko zagęścić sos mąką. Od razu podawać z czosnkowymi grzankami lub samodzielnie.