Składniki :
- beszamel klasyczny z dodatkiem znacznej ilości przeciśniętego czosnku i świeżego posiekanego drobno chili (ilość czosnku i chili wedle własnego gustu)
- 1 pierś z kurczaka lub jej odpowiednik wagowy piersi z indyka
- makaron penne lub inny ulubiony
- 1 czerwona cebula
- ser gouda
- per parmezan
- puszka pomidorów z chili
- kapusta pekińska posiekana i wymieszana z klasycznym sosem winegret
- kilka ogórków konserwowych – mogą być mini z chili
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki keczupu
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, przyprawa do kurczaka, curry i słodka papryka
- olej do smażenia
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Na początku należy zrobić beszamel, następnie pomidory z puszki zmiksować z keczupem. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na rumiano. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki, sery utrzeć na tarce (ilość jak do klasycznej zapiekanki do posypania na wierzch), makaron ugotować w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy : makaron, beszamel, kurczak, warzywa (oprócz kapusty pekińskiej), sos keczupowo-pomidorowy. I w ten sposób przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać miksem utartych serów i zapiec całość na rumiano. Przed podaniem każdą porcję udekorować obficie na wierzchu kapustą pekińską i natką pietruszki.