Składniki :

  • – 1 podwójna pierś z kurczaka
  • – 1/4 szklanki mąki pszennej
  • – papryka ostra, papryka słodka, chili w proszku
  • – 1/4 szklanki oliwy
  • – 1 mała czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • – 1 ogórek zielony w plasterki
  • – chlebek pita przekrojony nie do końca (jak bułka od hamburgera)
  • – salsa pomidorowa

Wykonanie :

W misce wymieszać mąkę ze wszystkimi paprykami i chili i odrobiną oliwy i soli. Piersi z kurczaka pociąć na polędwiczki – cienkie plasterki, i lekko je porozbijać. Delikatnie osolić i obtoczyć każdą polędwiczkę w mące z paprykami i oliwą. Smażyć na oliwie z dwóch stron po 2 minuty. Chlebek pita podpiec lekko – najlepiej na grillu ale może być na patelni grillowej. Posmarować w środku salsą pomidorową. Układać w chlebku cebulę, kurczaka, ogórka. Od razu podawać.