Składniki :

  • 15 cm kawałek kiełbasy chorizo pokrojonej w cienkie plasterki [jeśli kiełbasa jest surowa należy ją usmażyć]
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • opakowanie małych pomidorków pokrojonych na połówki
  • 3 duże pomidory pokrojone w ósemki
  • pęczek szczypiorku posiekany drobno
  • pół pęczkanatki pietruszki posiekanej drobno
  • 1 mała czerwona cebulka posiekana w piórka
  • bagietka pokrojona w grzanki i podpieczona w tosterze lub po podpieczeniu pokrojona w kostkę

Wykonanie :

Na początku należy zrobić dressing z oliwy, czosnku, przypraw octu i odstawić na bok. Pokrojone pomidory wrzucić do miseczki i zalać dressingiem. Dodać posiekaną zieleninę, cebulę, kiełbasę i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić sałatkę na 15 minut do lodówki a następnie po tym czasie dodać do sałatki grzanki pokrojone w kostkę i lekko wymieszać lub podawać grzanki w całości oddzielnie do sałatki.