Składniki :
- 15 cm kawałek kiełbasy chorizo pokrojonej w cienkie plasterki [jeśli kiełbasa jest surowa należy ją usmażyć]
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu sherry
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- opakowanie małych pomidorków pokrojonych na połówki
- 3 duże pomidory pokrojone w ósemki
- pęczek szczypiorku posiekany drobno
- pół pęczkanatki pietruszki posiekanej drobno
- 1 mała czerwona cebulka posiekana w piórka
- bagietka pokrojona w grzanki i podpieczona w tosterze lub po podpieczeniu pokrojona w kostkę
Wykonanie :
Na początku należy zrobić dressing z oliwy, czosnku, przypraw octu i odstawić na bok. Pokrojone pomidory wrzucić do miseczki i zalać dressingiem. Dodać posiekaną zieleninę, cebulę, kiełbasę i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić sałatkę na 15 minut do lodówki a następnie po tym czasie dodać do sałatki grzanki pokrojone w kostkę i lekko wymieszać lub podawać grzanki w całości oddzielnie do sałatki.