Składniki :

  • 3  puszki rozdrobnionych pomidorów [dodatkowo zmiksowanych blenderem na krem]
  • sok pomidorowy w kartonie
  • 1l rosołu domowego
  • bazylia, oregano natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • melon [do podania w postaci małych wydrążonych kuleczek]
  • 1 posiekana szalotka
  • puszka tuńczyka w kawałkach odsączonego i przepłukanego na sitku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

W garnku zagotować rosół, zmiksowane na gładko pomidory, sok pomidorowy i wino. Dodać zioła, przeciśnięty czosnek, szalotkę i przyprawy z sokiem cytrynowym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać tuńczyka, gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z kulkami melona i bruschettą.