Składniki :
- 3 puszki rozdrobnionych pomidorów [dodatkowo zmiksowanych blenderem na krem]
- sok pomidorowy w kartonie
- 1l rosołu domowego
- bazylia, oregano natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- melon [do podania w postaci małych wydrążonych kuleczek]
- 1 posiekana szalotka
- puszka tuńczyka w kawałkach odsączonego i przepłukanego na sitku
- sól, pieprz, cukier do smaku
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
W garnku zagotować rosół, zmiksowane na gładko pomidory, sok pomidorowy i wino. Dodać zioła, przeciśnięty czosnek, szalotkę i przyprawy z sokiem cytrynowym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać tuńczyka, gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z kulkami melona i bruschettą.