Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa [dowolnego lub mieszanego]
  • 1 mała namoczona i odciśnięta bułka
  • 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na maśle
  • 12-15 zielonych oliwek nadziewanych papryką lub czosnkiem
  • sól, pieprz, suszony czosnek
  • 2 jajka
  • oliwa i masło do smażenia kotletów
  • 2 duże pomidory
  • czubata łyżka kaparów
  • 2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso wymieszać z bułką, cebulą, jajkami, przyprawami, uformować małe kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Kotlety zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone pomidory, posiekane oliwki, kapary, natkę, dodać przyprawy, chwilę razem smażyć a następnie do powstałego sosu dodać usmażone kotlety i dusić całość razem obracając kotlety co kilka chwil by były cały czas w sosie. Podawać z grzankami czosnkowymi.