Składniki :
- 0,5 kg mielonego mięsa [dowolnego lub mieszanego]
- 1 mała namoczona i odciśnięta bułka
- 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na maśle
- 12-15 zielonych oliwek nadziewanych papryką lub czosnkiem
- sól, pieprz, suszony czosnek
- 2 jajka
- oliwa i masło do smażenia kotletów
- 2 duże pomidory
- czubata łyżka kaparów
- 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie :
Mięso wymieszać z bułką, cebulą, jajkami, przyprawami, uformować małe kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Kotlety zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone pomidory, posiekane oliwki, kapary, natkę, dodać przyprawy, chwilę razem smażyć a następnie do powstałego sosu dodać usmażone kotlety i dusić całość razem obracając kotlety co kilka chwil by były cały czas w sosie. Podawać z grzankami czosnkowymi.