Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka lub tyle samo wagowo piersi z indyka
  • ziemniaki [ilość wedle uznania – mniej więcej na 4 porcje]
  • spory kawałek żółtego sera
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy do ziemniaków : przyprawa węgierska, przyprawa włoska, przyprawa do ziemniaków, kurkuma, curry
  • przyprawy do mięsa : przyprawa gyros-kebab, papryka słodka i ostra, curry
  • składniki na sałatkę : sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser feta, aceto balsamico gęste, oliwa

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić i usmażyć na rumiano. Ziemniaki pokroić w grube ósemki, przyprawić i upiec na rumiano w piekarniku [200* z termoobiegiem około 25-30 minut]. Ser utrzeć na grubych oczkach, zrobić czosnkowy sos z wymienionych składników oraz sałatkę grecką. Gdy patatki i mięso będzie gotowe układać na blaszce na papierze do pieczenia warstwę patatków, posypać je serem, ułożyć warstwę mięsa, ponownie posypać serem i zapiec na rumiano w piekarniku. Podawać gorące z sałatką i sosem czosnkowym.