Składniki :
Do podania :
- ogórki konserwowe
- bułki-bagietki czosnkowe lub zwykłe do hot-dogów
- dowolna sałata
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Sos :
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 czubata łyżka ostrego keczupu
- 1 czubata łyżka majonezu
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- jogurt naturalny jako baza sosu [nie więcej niż pół szklanki]
- sól do smaku
- sok z cytryny do doprawienia
Na parówki :
- 0,3 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki bulionu drobiowego [może być z kostki] do rozprowadzenia mąki
- sól, pieprz, ulubione zioła, trochę wędzonej i ostrej papryki, curry
Wykonanie :
Na początku należy przygotować parówki. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie całość wymieszać i układać na folii spożywczej. Zawijać w długie i wąskie ruloniki zawijając jak cukierki na końcach i je wiążąc by się nie rozwinęły. Tak przygotowane mięso wkładać na wrzątek i parzyć jak kiełbasę aż będą gotowe. Następnie przygotować pozostałe składniki – pokroić warzywa i bagietkę/bułki, wymieszać składniki na sos. Warzywa ułożyć w bułkach, polać sosem, włożyć rozebrane z folii parówki indycze i ponownie polać sosem. Od razu podawać.