Składniki :

Do podania :

  • ogórki konserwowe
  • bułki-bagietki czosnkowe lub zwykłe do hot-dogów
  • dowolna sałata
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka

Sos :

  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 1 czubata łyżka ostrego keczupu
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • jogurt naturalny jako baza sosu [nie więcej niż pół szklanki]
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do doprawienia

Na parówki :

  • 0,3 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki bulionu drobiowego [może być z kostki] do rozprowadzenia mąki
  • sól, pieprz, ulubione zioła, trochę wędzonej i ostrej papryki, curry

Wykonanie :

Na początku należy przygotować parówki. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie całość wymieszać i układać na folii spożywczej. Zawijać w długie i wąskie ruloniki zawijając jak cukierki na końcach i je wiążąc by się nie rozwinęły. Tak przygotowane mięso wkładać na wrzątek i parzyć jak kiełbasę aż będą gotowe. Następnie przygotować pozostałe składniki – pokroić warzywa i bagietkę/bułki, wymieszać składniki na sos. Warzywa ułożyć w bułkach, polać sosem, włożyć rozebrane z folii parówki indycze i ponownie polać sosem. Od razu podawać.