Składniki :

  • 1 sałata lodowa
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 świeże chili pokrojone w cienkie plasterki do podania
  • posiekany pęczek szczypiorku do podania

Sos serowy :

  • 1 jajko na twardo
  • 1 ser gorgonzola
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 mały jogurt
  • szklanka chudego mleka
  • 1 mała płaska łyżeczka delikatnej musztardy [można pominąć lub dać pół łyżeczki]
  • sól, pieprz
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : do blendera wrzucić jajko, 3/4 sera gorgonzola, mascarpone, jogurt, połowę mleka, opcjonalnie musztardę, przyprawy, sok cytrynowy i czosnek a następnie zblendować całość na gładki lekko lejący się sos. W razie, gdyby sos był zbyt gęsty [a powinien być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego] należy dodać więcej mleka, zmiksować i dolewać aż konsystencja będzie odpowiednia. Następnie sałatę pokroić w ósemki i ułożyć na półmisku. Szynkę pokroić drobno i lekko podsmażyć by była chrupka. Następnie sałatę polać przygotowanym sosem [na bogato], posypać podsmażoną szynką, pozostawioną resztą gorgonzoli-pokruszoną, pokrojonymi pomidorkami, szczypiorkiem i chili i od razu podawać.