Składniki :
- 1 sałata lodowa
- opakowanie szynki parmeńskiej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 świeże chili pokrojone w cienkie plasterki do podania
- posiekany pęczek szczypiorku do podania
Sos serowy :
- 1 jajko na twardo
- 1 ser gorgonzola
- 2 łyżki mascarpone
- 1 mały jogurt
- szklanka chudego mleka
- 1 mała płaska łyżeczka delikatnej musztardy [można pominąć lub dać pół łyżeczki]
- sól, pieprz
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : do blendera wrzucić jajko, 3/4 sera gorgonzola, mascarpone, jogurt, połowę mleka, opcjonalnie musztardę, przyprawy, sok cytrynowy i czosnek a następnie zblendować całość na gładki lekko lejący się sos. W razie, gdyby sos był zbyt gęsty [a powinien być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego] należy dodać więcej mleka, zmiksować i dolewać aż konsystencja będzie odpowiednia. Następnie sałatę pokroić w ósemki i ułożyć na półmisku. Szynkę pokroić drobno i lekko podsmażyć by była chrupka. Następnie sałatę polać przygotowanym sosem [na bogato], posypać podsmażoną szynką, pozostawioną resztą gorgonzoli-pokruszoną, pokrojonymi pomidorkami, szczypiorkiem i chili i od razu podawać.