Składniki :

  • – skrzydełka kurczaka, pałki lub piersi – dowolna ilość (lub cały kurczak pokrojony na kawałki)
  • – 2 duże cebule
  • – 6 ząbków czosnku
  • – kilkanaście goździków do ”nafaszerowania” kawałków kurczaka
  • – 10 g startego imbiru
  • – sól, pieprz
  • – oliwa z oliwek
  • – woda mineralna
  • – odrobina masła
  • – łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie :

Posiekać cebulę i czosnek, razem przesmażyć na lekko naoliwionej patelni z dodatkiem odrobiny masła, na małym ogniu. Dodać kawałki kurczaka z powtykanymi (w nacięcia) goździkami i zalać wodą. Dodać imbir. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do całkowitego wyparowania wody. Przyprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.