Składniki :
- 4 rodzaje serów pleśniowych [z niebieską pleśnią i brie klasycznych i z zielonym pieprzem itp.]
- 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
- rukola
- serek mój ulubiony
- kilka chudych plasterków wędliny drobiowej lub wieprzowej
- biały ser
- śmietana 18%
- tymianek,sól, pieprz
- zielony ogórek wąż
- kilka ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- zielone oliwki
- suche kabanosy z chili
- ser feta
- kilka usmażonych naleśników
- opakowanie szpinaku
- masło
- kawałek żółtego sera
- ciemne pieczywo
- łosoś wędzony lub pstrąg łososiowy
- opakowanie krewetek w zalewie
Wykonanie :
- Sery pokroić w trójkąciki i rozłożyć na drewnianej desce do krojenia.
- Kromki chleba posmarować serkiem i pociąć na małe kwadraciki a następnie układać pokrojonego łososia/pstrąga i krewetki. Podawać z koperkiem.
- Plastry szynki szwarcwaldzkiej smarować serkiem, układać po grubej garści rukoli i zawijać w grube rolki.
- Biały ser wymieszać ze śmietaną,utartym na tarce ogórkiem,tymiankiem,solą,pierzem,przeciśniętym czosnkiem i posiekaną cebulą i tak przygotowanymi cacykami smarować plastry szynki i zawijać w ruloniki.
- Na wykałaczki nadziewać po zielonej oliwce,grubym plasterku kabanosa i kostce sera feta i stawiać na półmisku lub podać razem z serami pleśniowymi.
- Usmażone i ostudzone naleśniki pokroić w grube pasy i smarować wcześniej usmażonym na maśle z czosnkiem i przyprawami szpinakiem [ostudzonym], zawijać w rulony, stawiać na sztorc w naczyniu żaroodpornym i posypać utartym serm-zapiekać aż ser się zrumieni w 180*C kilka minut.