Składniki :

  • 4 rodzaje serów pleśniowych [z niebieską pleśnią i brie klasycznych i z zielonym pieprzem itp.]
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • rukola
  • serek mój ulubiony
  • kilka chudych plasterków wędliny drobiowej lub wieprzowej
  • biały ser
  • śmietana 18%
  • tymianek,sól, pieprz
  • zielony ogórek wąż
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • zielone oliwki
  • suche kabanosy z chili
  • ser feta
  • kilka usmażonych naleśników
  • opakowanie szpinaku
  • masło
  • kawałek żółtego sera
  • ciemne pieczywo
  • łosoś wędzony lub pstrąg łososiowy
  • opakowanie krewetek w zalewie

Wykonanie :

  1. Sery pokroić w trójkąciki i rozłożyć na drewnianej desce do krojenia.
  2. Kromki chleba posmarować serkiem i pociąć na małe kwadraciki a następnie układać pokrojonego łososia/pstrąga i krewetki. Podawać z koperkiem.
  3. Plastry szynki szwarcwaldzkiej smarować serkiem, układać po grubej garści rukoli i zawijać w grube rolki.
  4. Biały ser wymieszać ze śmietaną,utartym na tarce ogórkiem,tymiankiem,solą,pierzem,przeciśniętym czosnkiem i posiekaną cebulą i tak przygotowanymi cacykami smarować plastry szynki i zawijać w ruloniki.
  5. Na wykałaczki nadziewać po zielonej oliwce,grubym plasterku kabanosa i kostce sera feta i stawiać na półmisku lub podać razem z serami pleśniowymi.
  6. Usmażone i ostudzone naleśniki pokroić w grube pasy i smarować wcześniej usmażonym na maśle z czosnkiem i przyprawami szpinakiem [ostudzonym], zawijać w rulony, stawiać na sztorc w naczyniu żaroodpornym i posypać utartym serm-zapiekać aż ser się zrumieni w 180*C kilka minut.