Kanapeczki :

Składniki :

  • zdrowy chlebek żytni – ciemny, bez drożdży i zakwasu [ciężki]
  • opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
  • serek mój ulubiony
  • serek president
  • koperek

Wykonanie :

Kromki chleba posmarować mieszanką serków, pokroić w małe kwadraciki, na każdym ułożyć po małym kawałku ryby i udekorować posiekanym drobno koperkiem.

 

Carpaccio z buraków :

Składniki :

  • Kilka podobnej wielkości buraków ugotowanych w skórkach w osolonej wodzie do miękkości
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • aceto balsamico gęste dla dosłodzenia dressingu
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Ostudzone i obrane buraki pokroić na cieniutkie plasterki ręcznie lub na krajalnicy do chleba i układać na płaskim półmisku a następnie polać obficie dressingiem.

 

Oliwki w dressingu :

Składniki :

  • Słoiczek zielonych oliwek
  • dressing jak do carpaccio ale z większą ilością czosnku dla ostrzejszego smaku.

Wykonanie :

Oliwki zalać dressingiem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Co jakiś czas mieszać słoiczek.

 

Sałatka z krewetkami :

Składniki :

  • mix sałat
  • opakowanie krewetek
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka
  • ser feta
  • dressing klasyczny czosnkowy z koperkiem [oliwa, koperek, 4 ząbki czosnku, cytryna, musztarda, sól, pieprz]
  • łyżeczka czerwonej pasty curry [z pastą ostrożnie bo jest bardzo pikantna. wrażliwym radzę dać 1/3 łyżeczki – zawsze można doprawić do smaku i zwiększenia ostrości]
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Warzywa pokroić, ułożyć warstwami na półmisku, na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w kosteczkę i całość polać dressingiem wymieszanym z wcześniej usmażonymi krewetkami na maśle i z dodatkiem pasty curry i soli z pieprzem.

 

Zawijaski z szynki :

Składniki :

  • 2 opakowania plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • serek mój ulubiony
  • serek president
  • rukola

Wykonanie :

Każdy plasterek szynki posmarować mieszanką serków [jak w przypadku chlebka z łososiem] i na każdy ułożyć garść rukoli i zwinąć w roladkę.

 

Krokiety : [bez zdjęcia]

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • kawałek żółtego sera
  • usmażone naleśniki [ok. 20 cienkich naleśników]
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Mięso przyprawić i smażyć na dużym ogniu z dodatkiem cebuli i pieczarek. Gdy farsz będzie gotowy faszerować naleśniki, na każdą porcję utrzeć sera żółtego a następnie zawijać w koperty i podawać. Krokiety można dodatkowo na wierzchu posypać serem i zapiec.