Kanapeczki :
Składniki :
- zdrowy chlebek żytni – ciemny, bez drożdży i zakwasu [ciężki]
- opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
- serek mój ulubiony
- serek president
- koperek
Wykonanie :
Kromki chleba posmarować mieszanką serków, pokroić w małe kwadraciki, na każdym ułożyć po małym kawałku ryby i udekorować posiekanym drobno koperkiem.
Carpaccio z buraków :
Składniki :
- Kilka podobnej wielkości buraków ugotowanych w skórkach w osolonej wodzie do miękkości
- natka pietruszki
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- aceto balsamico gęste dla dosłodzenia dressingu
- łyżeczka soku cytrynowego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ostudzone i obrane buraki pokroić na cieniutkie plasterki ręcznie lub na krajalnicy do chleba i układać na płaskim półmisku a następnie polać obficie dressingiem.
Oliwki w dressingu :
Składniki :
- Słoiczek zielonych oliwek
- dressing jak do carpaccio ale z większą ilością czosnku dla ostrzejszego smaku.
Wykonanie :
Oliwki zalać dressingiem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Co jakiś czas mieszać słoiczek.
Sałatka z krewetkami :
Składniki :
- mix sałat
- opakowanie krewetek
- ogórek
- pomidor
- papryka
- ser feta
- dressing klasyczny czosnkowy z koperkiem [oliwa, koperek, 4 ząbki czosnku, cytryna, musztarda, sól, pieprz]
- łyżeczka czerwonej pasty curry [z pastą ostrożnie bo jest bardzo pikantna. wrażliwym radzę dać 1/3 łyżeczki – zawsze można doprawić do smaku i zwiększenia ostrości]
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Warzywa pokroić, ułożyć warstwami na półmisku, na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w kosteczkę i całość polać dressingiem wymieszanym z wcześniej usmażonymi krewetkami na maśle i z dodatkiem pasty curry i soli z pieprzem.
Zawijaski z szynki :
Składniki :
- 2 opakowania plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- serek mój ulubiony
- serek president
- rukola
Wykonanie :
Każdy plasterek szynki posmarować mieszanką serków [jak w przypadku chlebka z łososiem] i na każdy ułożyć garść rukoli i zwinąć w roladkę.
Krokiety : [bez zdjęcia]
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- kawałek żółtego sera
- usmażone naleśniki [ok. 20 cienkich naleśników]
- 2 małe cebule
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Mięso przyprawić i smażyć na dużym ogniu z dodatkiem cebuli i pieczarek. Gdy farsz będzie gotowy faszerować naleśniki, na każdą porcję utrzeć sera żółtego a następnie zawijać w koperty i podawać. Krokiety można dodatkowo na wierzchu posypać serem i zapiec.