Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 duży kalafior podzielony na małe różyczki
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • natka pietruszki do podania lub mięta
  • ryż do podania
  • przyprawy rendang : sól, chili w płatkach, 2cm imbiru, 2cm galangalu, laska trawy cytrynowej, 4 ząbki czosnku, 2 szalotki, 3 goździki, 1/4 utartej gałki muszkatołowej, 1 limonka, 4 liście limonki kaffir, 1 duża laska cynamonu

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i dodatkami i smażyć całość często mieszając a następnie dodać mleko kokosowe. Dusić wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak długo, aż mleko prawie całkowicie odparuje. Następnie dodać kalafiora i dusić aż będzie miękki. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać z zieleniną i ryżem.