Składniki :
- 0,7 kg mięsa z indyka z dowolnej części
- 3 ząbki czosnku
- szklanka rosołu drobiowego lub wody
- 1 bułka lub odpowiednia ilość otrąb owsianych
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka-pomidorowa, ziela angielskie, liście laurowe, odrobina cukru do doprawienia sosu i ewentualnie soku cytrynowego (sos ma być słodko-kwaśny)
- ugotowane marchewki z rosołu – opcjonalnie (ale jeżeli jest rosół to jest marchewka :)
- 2 szklanki ugotowanego czerwonego ryżu
- duży słoik domowego przecieru pomidorowego lub passata pomidorowa, albo koncentrat
- łyżeczka maizeny do zagęszczenia sosu
- natka pietruszki
- 1 usmażona cebula z 2 ząbkami czosnku na łyżeczce masła
Wykonanie :
Na maśle usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, zalać sokiem pomidorowym lub passatą, dodać trochę soli, ziela angielskie, liście laurowe i gotować sos 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie mięso zmielić razem z dodatkiem czosnku, rosołu, bułki, przypraw, marchewki z rosołu, uformować małe klopsiki i wrzucać do gotującego się sosu. Całość gotować kolejne 20 minut. Sos doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym, zagęścić lekko maizeną i na sam koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z czerwonym ryżem.