Składniki :

  • spory kawałek piersi z indyka (w zależności od planowanych porcji)
  • mozzarella
  • suszone pomidory w oliwie
  • oliwa (przecedzona oliwa po suszonych pomidorach)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry, słodka, ostra i wędzona papryka
  • passata pomidorowa
  • oregano
  • masło

Wykonanie :

Mięso pokroić na cienkie płaty i mocno rozbić tłuczkiem. Dokładnie nasmarować mieszanką przypraw, przeciśniętego czosnku i części oliwy po pomidorach i odstawić na 3h do lodówki. Pomidory posiekać w kosteczkę i każdy płat mięsa faszerować pomidorami, plastrem mozzarelli i zawijać ciasno w roladki i spinać wykałaczką. Obsmażyć roladki na reszcie oliwy z masłem a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać passatą pomidorową wymieszaną z oregano i piec w 160* przez 45 minut. W trakcie pieczenia można raz obrócić mięso. Podawać z sałatkami.