Składniki :
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółtka papryka
- 1 zielona papryka
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 puszki pomidorów
- 1 mała puszka mleka kokosowego (200 g)
- 1 limonka
- Natka pietruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Wykonanie :
Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę. Papryki pokroić w cienkie paski. Na oliwie lekko podsmażyć warzywa, a następnie dusić je do miękkości, ok. 10 minut. Miękkie warzywa przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji, dolać wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kurczaka pokroić w paseczki. Do mięsa dodać wszystkie sypkie przyprawy. Obtoczyć kurczaka dokładnie w przyprawach. Na oleju kokosowym smażyć mięso aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut. Zupę podawać z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna można dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.